Home » Natură » Rezervorul natural de carbon al Chinei a fost profund „subestimat” de oamenii de știință. Ce arată un nou studiu

Rezervorul natural de carbon al Chinei a fost profund „subestimat” de oamenii de știință. Ce arată un nou studiu

Rezervorul natural de carbon al Chinei a fost profund „subestimat” de oamenii de știință. Ce arată un nou studiu
Pădure în Beijing, China. Sursa foto: Unsplash
Publicat: 05.11.2020

Cel mai probabil, politica agresivă a Chinei de a planta copaci joacă un rol semnificativ în temperarea impactului țării asupra climei.

O echipă internațională de cercetători a identificat două regiuni din țară în care nivelul de absorbție a dioxidului de carbon de către noile păduri a fost subestimat. Împreună, aceste regiuni reprezintă puțin peste 35% din întregul rezervor de carbon al Chinei, a explicat grupul.

Analiza oamenilor de știință, bazată pe observații prin satelit și pe teren, au fost publicată în jurnalul Nature.

GALERIE FOTO

China este cea mai mare sursă a lumii de dioxid de carbon produs de omenire, fiind responsabilă pentru aproape 28% din emisiile globale.

Activitățile de împădurire vor juca un rol important

Totuși, autoritățile au anunțat recent că intenționează să ajungă la un apogeu al acelor emisii înainte de 2030, iar apoi să atingă neutralitatea până în 2060. Detaliile modului în care țare are de gând să atingă aceste obiective nu sunt clare, însă cel mai probabil include reduceri masive ale consumului de combustibili fosili și modalități de extragere a carbonului din atmosferă.

„Atingerea țintei de net-zero a Chinei până în 2060, anunțată recent de președintele Xi Jinping, va implica o schimbare masivă în producția de energie și o creștere substanțială de rezervoare de carbon”, a explicat Yi Liu, profesor la Institute of Atmospheric Physics (IAP) de la Academia de Științe din China și unul dintre autorii noilor cercetări.

„Activitățile de împădurire descrise în cercetările noastre vor juca un rol în atingerea acelui obiectiv”, a mai adăugat profesorul.

„Este absolut esențial să știm dimensiunea rezervorului național de carbon”

Împădurirea Chinei a fost evidentă de ceva timp. Miliarde de copaci au fost plantați în ultimii ani pentru a combate deșertificarea și pierderea solului, precum și pentru a stabili industrii prospere de hârtie și cherestea.

Noul studiu oferă estimări actualizate pentru cât de mult CO2 va fi absorbit de aceste noi păduri pe măsură ce copacii cresc, potrivit BBC.

Richard Black este directorul Energy and Climate Intelligence Unit (ECIU), o organizație non-profit de cercetare privind criza climatică și problemele energetice. „Având în vedere că țara vrea să atingă net zero, este absolut esențial să știm dimensiunea rezervorului național de carbon, așa că acest studiu este important”, a comentat Black.

Un rezervor de carbon este orice rezervor, precum păduri sau regiuni bogate în turbă, care absorb mai mult carbon decât eliberează, astfel reducând concentrația de CO2 din atmosferă.

Vă mai recomandăm să citiți și:

China vrea să atingă neutralitate în privința emisiilor de carbon

Sistemul imunitar al copiilor din Finlanda a fost schimbat, după ce creșele au construit „mini păduri”

Fenomenul care micșorează pădurile din Arctica este legat de cel mai poluat oraș al Rusiei

Ascensiunea și declinul pădurilor tropicale au declanșat dispariția oamenilor timpurii și a megafaunei din Asia

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase